leaderboard2 denaihati Banner



 

cik pjaz cik pjaz Author
Title: Apa itu Cleft Lip & Palate
Author: cik pjaz
Rating 5 of 5 Des:
Jika diterjemahkan Cleft Lip & Palate merupakan fenomena kongenital yang mana Bibir ( cheiloschisis) dan lelangit rekah ( palatoschisi...
Jika diterjemahkan Cleft Lip & Palate merupakan fenomena kongenital yang mana Bibir (cheiloschisis) dan lelangit rekah (palatoschisis), yang juga boleh berlaku bersama-sama sebagai bibir dan lelangit, variasi jenis clefting kecacatan kongenital yang disebabkan oleh pembangunan yang tidak normal muka semasa kandungan. Ia adalah gabungan bukan-struktur semula jadi badan yang membentuk sebelum kelahiran


Clefts juga boleh memberi kesan kepada bahagian-bahagian muka yang lain, seperti mata, telinga, hidung, pipi dan dahi. Bibir atau lelangit boleh berjaya dirawat dengan pembedahan, terutamanya jika dijalankan sejurus selepas lahir atau awal kanak-kanak.
Bibir dan lelangit merupakan kecacatan semasa lahir yang memberi kesan bibir atas dan bumbung mulut. Sumbing bibir ialah rekahan pada bibir atas. Sumbing lelangit ialah rekahan pada gari tengah lelangit


Masalah yang mungkin wujud kerana bibir atau lelangit rekah:

    Kegagalan untuk mendapatkan berat badan yang sepatutnya

    Bermasalah dalam pengambilan pemakanan

    Aliran susu melalui rongga hidung semasa menyusu

    Gigi tidak sejajar

    Jangkitan pada telinga 
Ketika penyusuan, bayi perlu ditegakkan sedikit ketika menyusu dan tidak dibaringkan. Ini untuk mengelak air susu daripada mengalir masuk ke telinga. Biasanya bayi yang baru dilahirkan akan diberi secara berhati-hati dan ibu bapa akan diajar cara pemberian susu dan penggunaan botol khas.

Perawatan: 
Pjaz beri perawatan yang biasa dilakukan di dalam wad. Biasa bayi yang mengahadapi cleft lip palate ni akan mendapat rawatan susulan dari Pakar 'Team Plastic' samada bayi akan dinasihatkan untuk melakukan pembedahan 'Lip repair' atau 'BCLP' 'UCLP'under GA.
Setiap pembedahan mesti ada risiko jugak kan seperti pendarahan dan risiko jangkitan kuman. Jika dijaga dengan baik, InshaAllah tiada komplikasi dari pembedahan ni. 

Contoh pembedahan untuk bayi sumbing:




 Untuk keterangan lanjut sila kunjungi website Persatuan Klef Bibir dan Lelangit Malaysia (CLAPAM)

Kalau dirawat ketika masih bayi lagi senang kan, Hospital Prince court nak sponsor anak sumbing yg perlukan pembedahan yang datang dari keluarga yang kurang berkemampuan. Kalau sesiapa yang ada saudara mara yang hidap sumbing ni, harap ringankan beban mereka walaupun tak seberapa, nanti cuba lah contact person in charge tu ye



About Author

Advertisement

Post a Comment

 
Top