leaderboard2 denaihati Banner 

Unknown Unknown Author
Title: Tips Mengawal Perasaan yang Datang Mengejut
Author: Unknown
Rating 5 of 5 Des:
Salam readers!! Banyak respon yang Pjaz dapat dari entri yang lepas  Bila Rindu Seseorang, Berdoalah Dengan Doa Nabi Yusuf  Bila or...
Salam readers!!

Banyak respon yang Pjaz dapat dari entri yang lepas  Bila Rindu Seseorang, Berdoalah Dengan Doa Nabi Yusuf Bila orang yang dirindui seperti suami, itu adalah halal.
Macam mana pulak si polan yang rindu kekasihnya? urmm

Sebaliknya bagi yang ada rindu pada orang-orang yang tak sepatutnya. Contohnya:
  • Belum ada atau sudah ada pasangan. Tapi rindu pada pasangan orang lain.

  • Rindu pada bekas teman lelaki/perempuan.
Di sinilah bermulanya tugas diri mengawal perasaan:


Jangan Paksa Diri, Cuba Untuk Redha
Melakukan sesuatu perkara dengan cara terpaksa, selalu berakhir dengan rasa sakit atau kecewa. Parah rindu selalu semakin menjadi-jadi bila kita masih mengharapkan sesuatu dari cinta insan terlarang.
Terimalah hakikat bahawa dia bukanlah orang yang ditakdirkan sebagai pasangan kita, ini akan membantu kita menghilangkan perasaan tak di undang.
Doa Untuk Dia
Apa kita buat kalau kita jatuh hati pada seseorang?Di sebabkan dia yang kita maksudkan sudah memiliki orang lain. Doakanlah insan yang kita ingat itu mampu hidup bahagia walaupun tanpa kehadiran kita.
Bismillahhirrahmanirrahim


Ya Allah (7kali)

Ya Lailahaillallah Muhammaddur Rasulullah

Subhanallah, Walhamdulillah, Walaillahaillallah, Wallahhuakhbar

Walahaulawala kuwataillah billah hil adzim

Innaka ala kulli sai' in qadir
 Doa Untuk Diri Sendiri
Dalam kita mendoakan orang lain. Jangan lupa mendoakan untuk diri sendiri jugak. Doa senjata kekuatan orang mukmin. Doa bererti kita percaya ada yang Maha Kuasa mampu membantu kita dalam apa jua keadaan. Jika seseorang benar-benar ikhlas menghadapkan diri pada Allah, maka Allah akan menolongnya dari penyakit rindu dengan cara yang tidak pernah terdetik di hati sebelum ini.
Cinta pada Allah dan nikmat dalam beribadah akan mengalahkan cinta-cinta lainnya.


Doa untuk dikurniakan jodoh yang baik:


رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا

"Wahai Tuhan kami, anugerahkalah kepada kami isteri-isteri dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa" -surah al-Furqaan:74

Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah mengatakan:“Sungguh, jika hati telah merasakan manisnya ibadah kepada Allah dan ikhlas kepada-Nya, niscaya ia tidak akan menjumpai hal-hal lain yang lebih manis, lebih indah, lebih nikmat dan lebih baik daripada Allah. Manusia tidak akan meninggalkan sesuatu yang dicintainya, melainkan setelah memperoleh kekasih lain yang lebih dicintainya. Atau karena adanya sesuatu yang ditakutinya. Cinta yang buruk akan bisa dihilangkan dengan cinta yang baik. Atau takut terhadap sesuatu yang membahayakannya.”
About Author

Advertisement

Post a Comment

  1. Satu perkongsian yang menarik. Peringatan buat kita semua yang lalai dengan pasangan yang bukan milik kita lagi.

    ReplyDelete

 
Top