leaderboard2 denaihati Banner



 

cik pjaz cik pjaz Author
Title: Tutorial: Menu Tab di Side Bar
Author: cik pjaz
Rating 5 of 5 Des:
S alam readers!!! Hari ni Pjaz nak ko ngsi tutor ial tab menu di side bar. Tab menu ni lebih menjimatkan ruang dan lebih tersusun , tak l...
Salam readers!!!

Hari ni Pjaz nak kongsi tutorial tab menu di side bar. Tab menu ni lebih menjimatkan ruang dan lebih tersusun, tak lah blog tu berat sangat =)




Caranya amat senang, Korang boleh ikut step ni satu persatu..


1)Copy kod kat bawah ni


<style type="text/css">
h5 {
font-family: trebuchet-ms, arial, tahoma;
font-size: 13px;
padding: 0 0 1em;
font-weight:bold;
color: #ffffff;
}
.msg_list {
list-style: none;
margin: 0;
padding: 0;
width: 100%;
}
.msg_head {
padding: 5px 10px;
cursor: pointer;
position: relative;
background-color:#F80680;
margin:1px;
}
.msg_body {
padding: 5px 10px 15px;
background-color:#F4F4F8;
}
</style>


<script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/jquery01/tabmenuaccordion.js"></script>

<script type="text/javascript">
$(document).ready(function()
{
//hide the all of the element with class msg_body
$(".msg_body").hide();
//slides the element with class "msg_body" when paragraph with class "msg_head" is clicked 
$("#firstpane h5.msg_head").click(function()
{
$(this).next("div.msg_body").slideToggle(700).siblings("div.msg_body").slideUp("slow"); 
});
//slides the element with class "msg_body" when mouse is over the paragraph
$("#secondpane h5.msg_head").mouseover(function()
{
$(this).next("div.msg_body").slideDown("slow").siblings("div.msg_body").slideUp("slow");
});
});
</script>

<div class="msg_list" id="secondpane">
<h5 class="msg_head">Tajuk 1</h5>
<div class="msg_body">

Masukkan kod disini.

</div>

<h5 class="msg_head">Tajuk 2</h5>
<div class="msg_body">

Masukkan kod disini.

<h5 class="msg_head">Tajuk 3</h5>
<div class="msg_body">

Masukkan kod disini.

</div>
</div>

2)Pastekan kat html/javascript

3)Boleh ubah kod kat bawah ni

color: #ffffff;  ( title font )
background-color:#F80680; ( background title box )
background-color:#F4F4F8; ( background accordion box )
Sebelum tu preview dahulu tau,
SIAP!!! Mudah kan??






#Bagi yang yang mahir edit coding tu,boleh la ubah-ubah sikit.Bagi yang newbie tu,ubah yang asas ni dulu =)





About Author

Advertisement

Post a Comment

 
Top