leaderboard2 denaihati Banner



 

cik pjaz cik pjaz Author
Title: Tutorial Letak Button Google+ di Side Bar (Link Entri)
Author: cik pjaz
Rating 5 of 5 Des:
Salam readers!!!! Hari ni Pjaz nak buat tutorial letak button G+ di side bar, bukan yang biasa tau, button ni akan link kan ke entri yang ...
Salam readers!!!!

Hari ni Pjaz nak buat tutorial letak button G+ di side bar, bukan yang biasa tau, button ni akan link kan ke entri yang kita mahu, contohnya entri IPHONE5 GADJET IMPIAN, salah satu syaratnya wajib letakkan button G+ memudahkan proses 'vote'. Jadi pembaca tak perlu la scroll ke bawah untuk vote. Macam kat bawah ni, hanya perlu link kan entri di G+



Langkah1: Bukak Page G+ anda. Lihat sebelah kanan, dibawahnya ada tulis GET STARTED, dan korang klik tu ye,


Langkah 2: Lepas korang klik GET STARTED tu, ada keluar page macam ni, ada tak? lepas tu korang klik GET THE BADGE 


 Langkah 3: Korang Klik +1 Button di sebelah kiri, jangan klik badge ye. +1 button ni kita akan edit untuk di link kan ke entri yang dikehendaki.




Langkah4: Sebelum tu jangan lupa korang WAJIB klik ADVANCE OPTION untuk masukkan link entri anda. Kalau korang tak masukkan, maka tak menjadi la button g+ korang.hehe

 
Langkah 5:Lepas korang pilih button, annotation, dan masukkan URL entri, korang dah boleh COPY CODE macam kat bawah ni,sebelum copy tengok dulu dekat code tu ada tak link entri korang, kalau ada boleh terus copy.

Langkah 6: Lepas korang COPY CODE diatas tu, korang masuk dashboard blog korang, Pilih ADD GADJET, PASTE kan ke dalam HTML/Java Script.




Lepas tu cuba preview, kalau jadi SAVE kan!!
Mudah je kan??



Selamat mencuba!!!

About Author

Advertisement

Post a Comment

  1. syg, untuk masukkan url to +1 tu, tak keluar pun after akak klik advanced options. kenapa agaknya erk? :(

    url link tu, nak bg masuk url segmen yang kita join segmen tu kan ?

    ReplyDelete
  2. tq for sharing, akak dh klik G+ yang ke 108, nnti sokong akak plak ye tq

    ReplyDelete
  3. wah..bagus2..hehe..sebab ramai yang tak tau cara2 nak pasang button ni

    ReplyDelete
  4. @Puan Gojes akak dh klik ke advance option? kalau ada, akak juast masukkan link entri iphone5 gadjet impian. lepas dah masukkan link entri tu, akak copy kod dan pastekan di html/java script dekat dashboard..

    ReplyDelete
  5. @Aju Mohit terima kasih kak...ok nanti pjaz klik g+ =)

    ReplyDelete
  6. @boni kacak senang tak payah nak scroll entri ke bawah...heheh ^^

    ReplyDelete
  7. TQ sharing dear, tp bila MJ bukak G+ takdak pun butang 'Get Started' tu...

    ReplyDelete
  8. @Myra Jay welcome =) ada jgk yg tnye pjaz, bila pjaz zcheck balik mmg tak de, rasanya hanya available dalam page, yang kita bukak tu profile kan.. .. try akak tekan more di sebelah kiri dalam profile g+ akak... lps tu akak pilih page,, kalau dah ada boleh terus cari get started kat sebelah kanan tu..kalau tak ada rasanya kne create page baru

    ReplyDelete
  9. morning pjaz :)
    akak tengah still looking ni. agak payah akak nak membuatnya. hehe
    nanti kalau da berjaya letak dalam si debar side tu, pjaz tengok2 la erk. kalau berjaya.

    thanks again for sharing this pjaz ;)

    ReplyDelete
  10. terima kasih. mesti ramai yang nak tahu ini.

    ReplyDelete

 
Top