leaderboard2 denaihati Banner



 

cik pjaz cik pjaz Author
Title: Tutorial Letak Button Google+ di Side Bar (Link Entri)
Author: cik pjaz
Rating 5 of 5 Des:
Salam readers!!!! Hari ni Pjaz nak buat tutorial letak button G+ di side bar, bukan yang biasa tau, button ni akan link kan ke entri yang ...
Salam readers!!!!

Hari ni Pjaz nak buat tutorial letak button G+ di side bar, bukan yang biasa tau, button ni akan link kan ke entri yang kita mahu, contohnya entri IPHONE5 GADJET IMPIAN, salah satu syaratnya wajib letakkan button G+ memudahkan proses 'vote'. Jadi pembaca tak perlu la scroll ke bawah untuk vote. Macam kat bawah ni, hanya perlu link kan entri di G+



Langkah1: Bukak Page G+ anda. Lihat sebelah kanan, dibawahnya ada tulis GET STARTED, dan korang klik tu ye,


Langkah 2: Lepas korang klik GET STARTED tu, ada keluar page macam ni, ada tak? lepas tu korang klik GET THE BADGE 


 Langkah 3: Korang Klik +1 Button di sebelah kiri, jangan klik badge ye. +1 button ni kita akan edit untuk di link kan ke entri yang dikehendaki.




Langkah4: Sebelum tu jangan lupa korang WAJIB klik ADVANCE OPTION untuk masukkan link entri anda. Kalau korang tak masukkan, maka tak menjadi la button g+ korang.hehe

 
Langkah 5:Lepas korang pilih button, annotation, dan masukkan URL entri, korang dah boleh COPY CODE macam kat bawah ni,sebelum copy tengok dulu dekat code tu ada tak link entri korang, kalau ada boleh terus copy.

Langkah 6: Lepas korang COPY CODE diatas tu, korang masuk dashboard blog korang, Pilih ADD GADJET, PASTE kan ke dalam HTML/Java Script.




Lepas tu cuba preview, kalau jadi SAVE kan!!
Mudah je kan??



Selamat mencuba!!!

About Author

Advertisement

Post a Comment

 
Top