leaderboard2 denaihati Banner



 

cik pjaz cik pjaz Author
Title: Mereka Digelar ‘Richie Rich’ Kaya di Usia Muda Kerana Teknologi
Author: cik pjaz
Rating 5 of 5 Des:
Salam readers!!! Dunia digital membuka peluang kepada semua orang tak kira dari golongan bawah atau atasan dan dari bawahh umur sampaila...
Salam readers!!!

Dunia digital membuka peluang kepada semua orang tak kira dari golongan bawah atau atasan dan dari bawahh umur sampailah warga emas. Salah satunya, menjadi jutawan tanpa perlu menunggu rambut beruban terlebih dahulu, hanya perlu berada di depan laptop.
Semua orang tahu, salah satu Ikon Richie Rich 2.0 adalah Mark Elliot Zuckerberg, pengasas Laman Facebook. Bekas mahasiswa Universitas Harvard dan kini berusia sekitar 27 tahun ini, telah menjadi kaya raya ketika usianya baru memcecah 20 tahu. Statistik pada bulan Mac 2011, Mark mempunyai kekayaan hingga US$13,5 million yang menempatkan dia diantara orang terkaya ke-19 di Amerika Syarikat. Memang beruntunglah dia
Dan Zuckerberg tak sendiri. Ada lagi barisan remaja yang mengikuti langkah Mark ni, Kalau korang mempunyai niat untuk berjaya seperti diorang, Pjaz rasa tak salah sebab ini akan menaikkan semangat untuk lebih berjaya..heheh

Jom kita tengok sape lagi yang mengikuti langkah Mark ni:

:60: Robert Nay, Pencipta Game Bubble Ball

Pengguna iPhone pastinya tak asing dengan Angry Birds kan dan sempat menduduki posisi nomor 1 aplikasi yang paling banyak diunduh di iTunes App Store. Namun, sejak awal 2011 lalu, Game Bubble Ball telah mengalahkan Game Angry Birds ni sebuah game terbaru ciptaan Robert Nay, seorang remaja yang hanya berusia 14 tahun. Selepas 2 minggu dilancarkan lebih dua juta pengguna sudah menggunakan aplikasi permainan ni..wah!!memang hebat la budak ni. Nay sudah mendapat pendapatan sebesar US$2 juta.

Seperti diberitakan laman ABC, Nay memulai mengenal dunia programming ketika dia pertama kali membuat halaman web ketika berada di gred tiga. Selama sebulan lebih, Nay yang sekarang menjadi CEO Nay Games, menghabiskan waktu berjam-jam setiap hari untuk menyelesaikan programnya.

:60: Mark Bao, CEO Avecora
Baru melonjak usia 18 tahun dan masih bersekolah di sebuah sekolah tinggi di di Boston, AS. Dalam usia semuda itu, Bao sudah memiliki 11 unit bisnes digital. Tiga di antaranya sudah berhasil di jual.
Bao kini menjabat sebagai CEO Avecora, sebuah perusahaan yang dia gambarkan bertujuan untuk “mengubah secara fundamental cara kita berkomunikasi anatara semua orang " Jaringan global ini dirancangkan akan dilancarkan pada tahun 2013. Selain itu, dia juga memiliki beberapa projek startup yang lain seperti Genevine, Supportbreeze, dan Classleaf.
Laman web Mark Bao : Klik SINI

Prinsip hidup dari Mark Bao:

" My life goal is to change and enlighten the world through innovation, nonprofits, research, and social responsibility "



:60: Adam Horwitz, Pencipta Mobile Monopoly


Horwitz memulai penglibatan digitalnya ketika dia masih berada di Sekolah Tinggi di Pacific Palisades,ketika berumur 15 tahun. Ketika itu dia membuat sebuah blog gosip gila-gila tentang kawan-kawan di sekolah tinggi, dan akhirnya menutup blog disebabkan ibu bapa Horwitz was-was terhadap blog yang dibangunkan itu.
Horwitz lalu membuat Urban Stomp. Ini website yang menampilkan berbagai acara muzik dan lokasi pesta di sekitar wilayah tersebut. Urban Stomp pernah berjaya kerana mendapat ssambutan lebih 800 orang di sebuah pesta. Entah kenapa, dia memutuskan untuk menutupnya setelah beroperasi beberapa bulan.
Horwitz kini menjalankan perusahaan yang bertujuan mengajar para remaja berumur 15 tahun ke atas untuk mencari pendapatan secara online. Dia melancarkan Mobile Monopoly dan Cell Phone Treasure, di mana masing-masing telah menghasilkan US$100 ribu atau sekitar Selain itu, dia juga sedang membangunkan satu platform baru, yang diberi nama Dude I Hate My Job.
Horwitz sering mengatakan, . “Orang pada awalnya tidak percaya pada saya. Teman-teman saya juga selalu beranggapan kamu tidak boleh menjalankan bisnes pada usia muda sebegini" tapi kalau dah rezeki nak buat macam mana kan ...
Tuah ayam nampak di kaki, Tuah manusia??? renung-rengkanlah..
Laman web Adam Hortwitz- Klik SINI

Korang teruja tak baca kisah diorang??

Muda-muda dah jadi jutawan..hehehhe mrgreen

Bye2

About Author

Advertisement

Post a Comment

 
Top