leaderboard2 denaihati Banner



 

cik pjaz cik pjaz Author
Title: Jom Belajar Bahasa Korea Part 2 : Nombor
Author: cik pjaz
Rating 5 of 5 Des:
Salam readers!! Hari ni jom kita belajar nombor dalam bahasa korea sambil nyanyi dengan Pororo..hehhe Seperti mana yang kita tahu ada dua...
Salam readers!!

Hari ni jom kita belajar nombor dalam bahasa korea sambil nyanyi dengan Pororo..hehhe
Seperti mana yang kita tahu ada dua jenis sebutan nombor dalam bhasa korea, iaitu Native Korean System dan Sino-Korean system. Native number ni digunakan untuk nombor (1-99) dan umur sahaja manakala Sino-Korean Sistem berdasarkan sistem nombor mandarin yang digunakan untuk tarikh, duit, nombor telefon dan nombor lebih dari 100.

Jom Belajar Bahasa Korea Part 1: Lagu

Jom nyayi sama-sama dengan Pjaz dan Pororo..haha


Numeral Hanja Sino-Korean Native Korean Ordinal
0 零/〇 공 (gong)
영 (yeong)
제로 (jero)
눌 (nul)

공번째 (gongbeonjjae)
영번째 (yeongbeonjjae)
제로번째 (jerobeonjjae)
눌번째 (nulbeonjjae)
1 일 (il) 하나 (hana) 첫째 (cheotjjae)
2 이 (i) 둘 (dul) 둘째 (duljjae)
두째 (dujjae)
3 삼 (sam) 셋 (set) 셋째 (sebeonjjae)
4 사 (sa) 넷 (net) 넷째 (nebeonjjae)
5 오 (o) 다섯 (daseot) 다섯째 (daseotbeonjjae)
6 육 (yuk) 여섯 (yeoseot) 여섯째 (yeoseotbeonjjae)
7 칠 (chil) 일곱 (ilgop) 일곱째 (ilgopbeonjjae)
8 팔 (pal) 여덟 (yeodeol) 여덟째 (yedeolbeonjjae)
9 구 (gu) 아홉 (ahop) 아홉째 (ahopbeonjjae)
10 십 (ship) 열 (yeol) 열째 (yeolbeonjjae)
11 十一 십일 (shipil) 열 하나 (yeolhana) 열하나째 (yeolhanbeonjjae)
12 十二 십이 (shipi) 열 둘 (yeoldul) 열두째 (yeoldubeonjjae)
열둘째 (yeoldubeonjjae)
13 十三 십삼 (shipsam) 열 셋 (yeolset)
14 十四 십사 (shipsa) 열 넷 (yeolnet)
15 十五 십오 (shipo) 열 다섯 (yeoldaseot)
16 十六 십육 (shipnyuk) 열 여섯 (yeolyeoseot)
17 十七 십칠 (shipchil) 열 일곱 (yeolilgop)
18 十八 십팔 (ship-pal) 열 여덟 (yeolyeodeol)
19 十九 십구 (shipgu) 열 아홉 (yeolahop)
20 二十 이십 (eeship) 스물 (seumul) 스무째 (seumubeonjjae)
30 三十 삼십 (samship) 서른 (seoreun)
40 四十 사십 (saship) 마흔 (maheun)
50 五十 오십 (oship) 쉰 (swin)
60 六十 육십 (yukship) 예순 (yesun)
70 七十 칠십 (chilship) 일흔 (ilheun)
80 八十 팔십 (palship) 여든 (yeodeun)
90 九十 구십 (guship) 아흔 (aheun)
100 백 (baek) 온 (on)
200 二百 이백 (ibaek)

300 三百 삼백 (sambaek)

400 四百 사백 (sabaek) /td>
500 五百 오백 (obaek)

600 六百 육백 (yubaek)

700 七百 칠백 (chilbaek)

800 八百 팔백 (palbaek)

900 九百 구백 (gubaek)

1,000 천 (cheon) 즈믄 (jeumeun)
2,000 二千 이천 (icheon)

3,000 三千 삼천 (samcheon)

4,000 四千 사천 (sacheon) /td>
5,000 五千 오천 (ocheon)

6,000 六千 육천 (yukcheon)

7,000 七千 칠천 (chilcheon)

8,000 八千 팔천 (palcheon)

9,000 九千 구천 (gucheon)

10,000 만 (man) 드먼 (deumeon)
골 (gol)

20,000 二萬 이만 (iman)

30,000 三萬 삼만 (samman)

40,000 四萬 사만 (saman)

50,000 五萬 오만 (oman)

60,000 六萬 육만 (yukman)

70,000 七萬 칠만 (chilman)

80,000 八萬 팔만 (palman)

90,000 九萬 구만 (guman)

100,000 十萬 십만 (sipman)

1 million 百萬 백만 (baekman)

10 million 千萬 천만 (choenman)

100 million 억 (eok) 잘 (jal)
1 trillion 조 (jo) 울 (ul)



About Author

Advertisement

Post a Comment

  1. alahaaiii... pandai nya diaa.. nak sape la nie... :)

    ReplyDelete
  2. hahhaha...lawak la bile sebut laju2 bunyi dye

    ReplyDelete
  3. kalau kita cakap jawa, tapi pandai menari..err leh jadi korea tak? tak pun buat2 hantuk kepala kat lesung batu..ilang ingatan kompon pastu leh ckp korea kan? :P

    eh2 nama akak kat atas dkat2 ngn nama titew la :)

    p/s : bdw salam kenal :)

    ReplyDelete
  4. @NOVA jom la blaja skali..mmg best sambil balaja dan nyayi ^^

    ReplyDelete
  5. @Azza Afdzalhahah~betul..yg sempat sebut bahagian akhir je..lalalalalala je..hehehe

    ReplyDelete
  6. @Mohd Norafzalhehhehe...mcm sanggup je tu..hehe, kalau blaja konfem dpt cakap punye..x yah nak hantuk2 kepala..heheh..

    ye lah, pjaz pun baru perasan..nama sama la..hehe, salam kenal jugak ^^

    ReplyDelete

 
Top