leaderboard2 denaihati Banner



Navi

Tuesday, October 18, 2011

Jom Belajar Mandarin Part 1

Tuesday, October 18, 2011,8:31 PM
Salam readers!!!:face12:

Hari ni Pjaz nk ajar sikit Basic blaja Mandarin dlm sebutan Pinyin,
Dalam Pinyin ada Initial dan Final,
tapi sebutan dia kne ada sound baru best, nak buat Vlog malu la Pjaz..heheh
nanti Pjaz usahakan

dh lama pjaz tak praktis mandarin ni, dh naik ketuat dh..hehe
sapa-sapa yang nak belajar boleh la belajar slow2,
nanti yang Part seterusnya Pjaz ajar yang lain secara berperingkat,

Selamat belajar,

Untuk Part Pertama kita akan blaja 'Greeting' dahulu,
sapa2 yang dah expert mandarin boleh la share skali yer

Kat bawah ni, kalau korang perasan mcm ada tanda tu kan, tu tanda nada untuk bercakap, mcm kita tanwin la ada kena izharkan, kena dengung, yg ni pun sama jugak


ī- Nada 1 (rata)
ǎ- Nada 2 (rata dan rendah)
í- Nada 3 (panjang) contoh ayat hái- apabila dibaca sbgi haiiiii (panjang)
ì- Nada 4 (stop) maksudnyer apabila bunyi bù akan dibaca sebagai buk,




:82: nǐ hǎo !
Hi. / How do you do.


:82: hěn gāo xìng rèn shí nǐ 。
Nice to meet you.

:82: xià wǔ hǎo !
Good afternoon!

:82: wǎn shàng hǎo !
Good evening.

:82: wǎn ān !
Good night


:82: chī le ma ?
Have you had your meal?


:82: chū qù ya ?
Are your going out?

:82: hǎo jiǔ bù jiàn, zuì jìn zěn me yàng ?
Long time no see. How are you doing?

:82: zuì jìn shēn tǐ hái hǎo ma ?
How are you recently?

:82: Lǐwén : nǐhǎo! nǐ jiào shénme míngzi?
Hello! What is your name?

:82: wǒ jiào sūshān. nǐ ne?
My name is Susan. How about you ?


:82: zuì jìn gōng zuò shùn lì ma ?
How are you getting along with your work recently?

Selamat berpraktis,

Tunggu Part 2 plak yer
Vocabulary pun dalam part 2 jugak tau,sapa2 yang berminat boleh la tunggu!!


Míng tiān jiàn
Zài jiàn !:face66: