leaderboard2 denaihati Banner



 

cik pjaz cik pjaz Author
Title: Semut Cantik Bewarna-warni
Author: cik pjaz
Rating 5 of 5 Des:
Salam readers!!! Seorang saintis berjaya menangkap gambar yang begitu indah, iaitu gambar semut berubah warna mengikut warna makanan ya...
Salam readers!!!

Seorang saintis berjaya menangkap gambar yang begitu indah, iaitu gambar semut berubah warna mengikut warna makanan yang dimakannya. Bapa kepada tiga orang anak, Mohamed Babu menangkap gambar peristiwa ini selepas isterinya, Shameem, menunjukkan semut berwarna putih selepas minum tumpahan susu.

Cuba Korang lihat Gambar kat bawah ni, macam tak percaya pulak cantik kan??


Dia melakukan eksperiment dengan meletakkan gula cair berwarna dan melihat semut itu berubah warna dibahagian abdomen. Mohamed Ba.bu atau dikenali Dr Ba.bu, seorang sainstis berusia 53 tahun itu menemui bahawa semut lebih suka warna gula yang lebih cerah seperti kuning dan hijau.
Dr Ba.bu berkata ‘Idea untuk menangkap gambar tiba sebaik sahaja isteri saya menunjukkan semut berubah warna menjadi putih selepas minum tumpahan susu di dapur’


‘Saya menangkap gambar di ruangan taman untuk mendapatkan pencahayaan yang natural dan menyiapkan parafin set yang diletakkan gula berwarna diatasnya’ . ‘Saya mendapat semut yang banyak selepas beberapa minit dan menangkap gambar beberapa kalu untuk mendapatkan image yang berkualiti’ .‘Abdomen semut adalah separuh lutsinar, ia mendapat warna daripada makanan yang dimakan’
P/s : Lepas ni korang boleh la buat eksperimen sendiri kat rumah, nampak je semut terus ambil..heheheheh =]

Bye2


About Author

Advertisement

Post a Comment

 
Top