leaderboard2 denaihati Banner



 

cik pjaz cik pjaz Author
Title: Lumrah berkawan: Layak dipanggil kawan atau lawan??
Author: cik pjaz
Rating 5 of 5 Des:
Salam readers!!! Pjaz harap korang sihat selalu... Apa makna KAWAN bagi korang? Pjaz ada ramai kawan, Alhamdulillah kawan2 yang se...
Salam readers!!!

Pjaz harap korang sihat selalu...

Apa makna KAWAN bagi korang?

Pjaz ada ramai kawan,
Alhamdulillah kawan2 yang sentiasa disisi sangat memahami dan sangat2 membantu,
Thanks u olls

Tapi ada jugak kawan yang KLON, maksudnya bukan ikhlas untuk berkawan,
berkawan hanya untuk melepaskan nafsu dan hanya untuk main-main, maaf kalau ayat pjaz kasar sedikit....

KAWAN dalam erti lain nya seseorang yang rapat dengan kita dan sentiasa berkongsi apa jua masalah, ilmu dan lain2...yang penting jujur dan ikhlas tanpa mengira cantik, hodoh kaya mahupun miskin...
itu baru layak dipanggil kawan

Berkawan biar beribu,
nawaitu/ niat untuk berkawan harus ihklas,

Kita tidak mengaharapkan apa-apa balasan atau hadiah dalam berkawan yang penting niat dalam diri kita yang ikhlas untuk berkawan,

Kawan dalam realiti mahupun dialam maya pun harus mempunyai ketetapan yang sama, yang pasti untuk mengeratkan hubungan sesama manusia bukan untuk mengREMOVEkan diatas sebab-sebab yang tertentu

Cuba korang fikir sejenak,,
apa perasaan korang kalau 'kawan' korang tu REMOVE korang x kiralah dalam alam realiti mahupun dialam maya sebab:

:82: Tak cantik
:82: Tak perfect
:82: Tak intelligent
:82:Tak kaya
dan semua tak-tak lah

Ingat sume manusia ni perfect ke?

Berkawan biar ikhlas, Pjaz pegang kata-kata ni sampai sekarang,
"As a nurse treat patient like ur father or ur mother":123:

Sama dalam erti berkawan, jika kita x jujur dengan kawan kita maknanya kita x jujur dengan diri kita sendiri, cuba bayangkan 'kawan' tu kakak kita, mesti dia kecil hati dan sedih kan apabila diperlakukan sedemikian rupa??? Urmmmm

Berkawan biar beribu,
hati dan perasaan perlu dijaga,

Lumrah berkawan ada pasang surutnye,
kalau asyik kita jaga hati dia, sapa yang nak jaga hati kita, kita sendiri????
nama pun manusia mesti ada perasaan terdetik di hati walaupun sedikit.

Berkawan biar beribu,
tak rugipun berkawan kalau stakat 'TOUCH & GO'

mcm tol kan, skali touch dah pergi..
TOUCH & GO,

maknanya berkawan dengan niat yang tak baik, bak kata muda-mudi sekrg saja nk usha-usha mana tau mengena, boleh la...
manalah tau cantik, skali tengok tak cantik apa lagi GO lah,
senang je kan orang tu kan,
x tau perasaan mangsa yang terkena ni ni, mungkin dia akan berdiam diri, tetapi diam-diam ubi berisi,

biasanya doa org yang teraniaya ni mgkin termakbul~ Who Knows

Berakawan biar beribu,
Jujurlah dgn kawan seperti mana kamu jujur kepada keluargamu dan dirimu,

Fikir-fikirkanlah jika 'kawan' yang teraniaya tu salah seorang ahli keluargamu...
Tak berkecil hatikah dia?
marahkah?sukakah?

Sejahat-jahat mana kawanmu itu, dia tetap kawanmu,
kalau satakat nk tak nak kawan atau remove, at least bgtaula apa kesalahan atau kekurangan diri, atleast diri ini boleh improve untuk menjadi manusia yang lebih baik,

Semakin kamu benci dia semakin kamu rasa bersalah.

Cuba fikir, adakah dia akan memaafkanmu disebabkan sifat kamu yang tamak haloba kerana terlalu mencari Mr/Mrs Perfect idamanmu itu????

Tak rugipun ada kawan macam kamu
WHO CARES!!!!

* Pjaz harap x de sape2 yang terasa ini luahan hati sahaja, korang x termasuk dalam list ni yer, hehehe
tetapi orang itu ialah...........................:8:

Bye2

p/s:Luahan hati sebelum exam, gatal jugak tgn nk menaip ni:u:
Wish me luck:face28:

About Author

Advertisement

Post a Comment

 
Top