leaderboard2 denaihati Banner

Navi

Tuesday, September 16, 2014

'"Apa Yang Menarik Di Busan"

Tuesday, September 16, 2014,1:45 AM
http://www.blooggers.com/
 


Annyonghasseyo..

Rasa bersemangat untuk buat entri Negara yang terkenal dengan Tsunami KPOP ni. Mana tidaknya Busan pun salah satu bandar peabuhan terbesar di Korea dan bandar kedua terbesar selepas Bandar Metropolitan, Seoul. Jarak dari Seoul ke Busan hanya 3 jam dengan menaiki KTX. Sebagai nurse backpackers ni, ketahanan dan kesungguhan untuk 'study' peta Seoul dan Busan sangat mencabar. Dan Busan salah satu bandar idaman pjaz.

Jom kita berpantun ala busan ni..


Pergi ke  pasar berjumpa Ahjumma,
Bekal dibeli dibawa ke Ilsan,
Harap niat dihati diterima,
Tempat menarik dihati sudah tentunya Busan.


Pjaz suka menonton  "Backpackers Travels" dalam Saluran KBS yang memaparkan keindahan segenap tempat di korea. Busan tidak kurang hebatnya.
Jika Pjaz diberi peluang untuk menerokai Busan, tempat-tempat yang ingin dituju antara nya


1. Pasar Jalgachi




Sebut sahaja Busan, mesti tempat pertama yang pjaz ingin pergi semestinya di Jalgachi Market. Jalgachi Market adalah pasar ikan terbesar di Korea Selatan yang penjualnya didominasi oleh wanita separuh umur disebut Jagalchi Ahjumma.Pasar ini kalau boleh Pjaz bandingkan sama dengan Pasar Siti Khadijah di Kelantan, rata-ratanya penjual adalah wanita.  Selain menjual makanan laut yang segar pasar ini juga menyediakan kedai-kedai makan yang menjual makanan laut yang segar dari laut. Bayangkan kalau dapat makan 'ketam bercili, dan 'sotong kurita' masak stew dengan kimchi, memang sedap. Pjaz ada tengok dalam siri 'Korean cuisine and Dining' wanita yang menjual di pasar ni sangat gigih dalam mencari pendapatan disamping makanan laut yang dijual sangat segar.

2. Pantai Haeundae Beach 


 

Pantai Haendae merupakan pantai nombor 1 di Busan yang menjadi kegilaan para pelancong tempatan dan luar negara pada musim panas. Pantai ni sangat cantik dengan kebiruan air laut dan pasir putih  sesuai untuk aktiviti laut. Pjaz difahamkan pelbagai acara kebudayaan dan festival dilakukan disini sepanjang tahun untuk menggalakkan pelancong datang ke pantai ini. Aktiviti yang sering dilakukan disini adalah aktiviti jet ski, luncur air dan sebagainya. Mungkin ramai yang tidak tahu akuarium terbesar di korea terdapat disini, terletak betul-betul sebelah Pantai Haeundae yang menyajikan  simulator dan terowong bawah air sepanjang 80 meter. Aktiviti sebegini akan menarik minat kanak-kanak untuk menyukai hidupan laut. Mengagumkan bukan. 

3.  Yongdusan Park


 

Jika di seoul ada Namsan Tower yang gah, di Busan ada Taman Yongdusan terletaknya Menara Busan setinggi 118 meter yang menyajikan pemandangan menghadap laut yang terletak di kaki gunung Yongdu.. Taman Yongdusan mendapat nama dari gunung (yongdu) yang bentuknya menyerupai naga yang muncul dari laut. Menara Busan ni sesuai sangat untuk bergambar macam pjaz dan boleh meninggalkan kenangan secara simbolik dengan mangga kunci mengihasi pagar di sekeliling menara.

4. Gamcheon Cultural Village 

Dahulunya kampung ni adalah tempat tinggal setinggan para penduduk. Diatas keperihatinan pelbagai pihak, Gamcheon Cultural Village telah menjadikan kamung ini sebagai tempat tumpuan pelancong. Tempatnya sangat cantik dihiasi dengan lukisan dan seni kreatif seperti Art Street di Penang.Sangat bewarna-warni, Sudah semestinya tempat menarik ini  sesuai untuk dijadikan tempat mencari ilham dan ketenangan disamping bergambar untuk dijadikan sebagai kenangan.







 Disini juga terdapat galeri yang menempatkan sejarah Gamcheon Cultural Village. Pjaz paling suka seni kreatif kayu yang memaparkan gelombang berbentuk ikan. Sangat menarik dan unik.

5. Gukje Market Area



 

Jika  ingin berbelanja  ala pasar tradisional berkunjunglah ke Gukje Market yang merupakan pasar tradisional terbesar di Busan dan telah ada sejak tahun 1950an. Pasar ini ibaratnya  Pasar Namdaemun di Seoul. Kita boleh membeli barang-barang seperti pakaian dengan harga yang lebih murah. Kata orang pasar tradisional lebih baik dari pasar moden bukan? Salah satu tips nak dapatdengan harga murah, panggil lah 'ahjumma' tu dengan gelaran 'onnie' (kakak).. hehe


Ni diantara tempat teringin sangat pjaz nak pergi, 'Jiwa Korea' akan masuk didalam jiwa jika kita terima kebudayaan dan kehidupan mereka, bukan setakat meminati KPOP. Dah sesuai dengan bermata sepet kalau diberi peluang ke sana.




Jalgayo (Bye2) 


http://www.blooggers.com/http://english.visitkorea.or.kr/enu/index.kto 
http://libur.karangkraf.com/

Thursday, September 11, 2014

Apa itu Cleft Lip & Palate

Thursday, September 11, 2014,7:47 PM
Jika diterjemahkan Cleft Lip & Palate merupakan fenomena kongenital yang mana Bibir (cheiloschisis) dan lelangit rekah (palatoschisis), yang juga boleh berlaku bersama-sama sebagai bibir dan lelangit, variasi jenis clefting kecacatan kongenital yang disebabkan oleh pembangunan yang tidak normal muka semasa kandungan. Ia adalah gabungan bukan-struktur semula jadi badan yang membentuk sebelum kelahiran


Clefts juga boleh memberi kesan kepada bahagian-bahagian muka yang lain, seperti mata, telinga, hidung, pipi dan dahi. Bibir atau lelangit boleh berjaya dirawat dengan pembedahan, terutamanya jika dijalankan sejurus selepas lahir atau awal kanak-kanak.
Bibir dan lelangit merupakan kecacatan semasa lahir yang memberi kesan bibir atas dan bumbung mulut. Sumbing bibir ialah rekahan pada bibir atas. Sumbing lelangit ialah rekahan pada gari tengah lelangit


Masalah yang mungkin wujud kerana bibir atau lelangit rekah:

    Kegagalan untuk mendapatkan berat badan yang sepatutnya

    Bermasalah dalam pengambilan pemakanan

    Aliran susu melalui rongga hidung semasa menyusu

    Gigi tidak sejajar

    Jangkitan pada telinga 
Ketika penyusuan, bayi perlu ditegakkan sedikit ketika menyusu dan tidak dibaringkan. Ini untuk mengelak air susu daripada mengalir masuk ke telinga. Biasanya bayi yang baru dilahirkan akan diberi secara berhati-hati dan ibu bapa akan diajar cara pemberian susu dan penggunaan botol khas.

Perawatan: 
Pjaz beri perawatan yang biasa dilakukan di dalam wad. Biasa bayi yang mengahadapi cleft lip palate ni akan mendapat rawatan susulan dari Pakar 'Team Plastic' samada bayi akan dinasihatkan untuk melakukan pembedahan 'Lip repair' atau 'BCLP' 'UCLP'under GA.
Setiap pembedahan mesti ada risiko jugak kan seperti pendarahan dan risiko jangkitan kuman. Jika dijaga dengan baik, InshaAllah tiada komplikasi dari pembedahan ni. 

Contoh pembedahan untuk bayi sumbing:




 Untuk keterangan lanjut sila kunjungi website Persatuan Klef Bibir dan Lelangit Malaysia (CLAPAM)

Kalau dirawat ketika masih bayi lagi senang kan, Hospital Prince court nak sponsor anak sumbing yg perlukan pembedahan yang datang dari keluarga yang kurang berkemampuan. Kalau sesiapa yang ada saudara mara yang hidap sumbing ni, harap ringankan beban mereka walaupun tak seberapa, nanti cuba lah contact person in charge tu ye



Monday, September 8, 2014

Backpackers: Travel ke Indonesia Part 1

Monday, September 8, 2014,10:11 PM
 Salam readers!!

Tempat menarik di Jakarta dan Bandung. Berbackpackers selama 4hari 3malam dan kami semuanya 'female nurse'. Untuk yang pertama kali yang ingin ke Indonesia, perlu study dahulu, jangan duk tangkap muat je. Pjaz 7kali pergi pun masih study itinary nak ke sana, supaya perjalanan berjalan dengan lancar mengikut plan. Sebab setiap tahun pergi mesti ada perubahan sikit-sikit.


Antara tips yang korang boleh baca:




   Penerbangan pilihan semestinya AIR ASIA. Percutian kali ni agak best sikit sebab geng masa belajar kat USM dan time keje nak pergi jugak. Lagi ramai lagi best kan..hehhe :D

   Bajet kami dapat Flight+Hotel melalui AirasiaGO hanya rm 400. Murah bukan? rajin-rajin lah survey tiket korang yer.Travel ke Indonesia- Jakarta Aku Datang
Hotel pulak sangat best iaitu Fav Glodok Hotel, berdekatan dengan LTC Glodok, Jakarta Pusat Dan Pasar Mangga Dua.


 


Untuk yang pertama kali pergi, Terminal untuk Penerbangan Air Asia di Terminal 3 ye.


Gigih nak update walau mata mengantuk..heee

Tunggu next part plak ye :)